Ordlista inom trädfällning
51 vanliga ord som används inom trädfällning och vad det egentligen betyder
Här har vi samlat en ordlista med viktiga begrepp för dig som ska fälla eller vårda träd – oavsett om du äger en villa i Stockholm eller bara är nyfiken på vad som gäller kring sjuka/döda träd. Du hittar även information om hur vissa arbeten kan vara berättigade till RUT-avdrag och förklaringar kring vad stadsbyggnadskontoret är.
Ordlistan hjälper dig att förstå de juridiska, praktiska och ekologiska termerna inom trädfällning, beskärning och skötsel, så att du kan fatta trygga beslut och förstå sig på området bättre.
Innehållsförteckning
Alléträd
Träd som är planterade i rader längs vägar eller uppfarter för att skapa en inramad gång- eller körsträcka. Alléträd kan vara biotopskyddade om de är gamla och värdefulla.

Arborist
En arborist är en yrkeskunnig person specialiserad på trädvård, trädbeskärning och trädfällning. Arborister arbetar för att vårda och bevara träd på ett säkert sätt
Avdragsgill
En kostnad som kan dras av i skattedeklarationen. Vissa arbeten med trädfällning och trädvård kan vara avdragsgilla som RUT-tjänster.
Avverkning
Att fälla träd och ta bort dem helt från en plats, oftast i syfte att använda virket eller förändra markanvändningen.
Avverkning innebär att man medvetet tar ner hela träd, antingen enstaka träd eller större bestånd. Det kan ske av flera anledningar, exempelvis för att bereda plats åt byggnation, för att göra plats i skogsskötsel (t.ex. slutavverkning) eller för att avlägsna sjuka och farliga träd.
Biotopskydd
Ett generellt skydd för vissa särskilt viktiga naturtyper, t.ex. alléer, källor och odlingsrösen. Ingrepp i biotopskyddade områden kräver dispens.
Biotopskyddet infördes för att bevara små livsmiljöer och strukturer i landskapet där speciella eller hotade arter kan leva. Exempel på biotopskyddade miljöer är alléer, stenmurar, småvatten och småvattenstränder. Om ett träd ingår i en biotopskyddad allé eller utgör en viktig del av en annan skyddad biotop, måste man söka dispens hos Länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen för att få ta bort det.
- Tips: Om du är osäker på om din allé eller stenmursmiljö har biotopskydd, kontakta Länsstyrelsen för att få klargjort vad som gäller.
Exempel: Ska du bredda en utfart genom en trädallé kan det räknas som ett intrång i den biotopskyddade miljön. Du kan då behöva en dispensansökan, där du visar hur du tänker minimera skadorna och varför åtgärden är nödvändig.
Detaljplan
Ett dokument upprättat av kommunen som styr hur mark och vatten får användas i ett visst område. I detaljplanen kan det stå om man behöver marklov för att fälla träd.
Detaljplanen är en juridiskt bindande handling som anger vad du får och inte får göra på din fastighet. Den kan omfatta byggnadshöjder, avstånd till tomtgräns, max storlek på hus och särskilda bestämmelser om naturen – exempelvis trädfällning och bevarande av grönområden.
- Tips: Om du är osäker på vad som gäller i din detaljplan, kontakta kommunens stadsbyggnadskontor för att få ut planen och se om det finns skrivningar kring träd eller markförändringar.
Exempel: En detaljplan kan säga att ”samtliga träd med en diameter över 25 cm mäts i brösthöjd får ej fällas utan marklov”. Då är du skyldig att följa den regeln, oavsett om trädet står mitt på din tomt.
Dött träd
Ett träd som inte längre lever. Dör det i ett känsligt läge (nära hus, ledningar, gångväg) bör det ofta tas ner för att förhindra olyckor.
Lästips: ”Så ser du om trädet är dött”
Fastighet
En fastighet definieras juridiskt som en enhet av mark eller vatten med eventuella tillhörande byggnader. När det kommer till trädfällning spelar ägandeförhållanden en stor roll. Du har i princip rätt att bestämma över träden på din egen fastighet – så länge du följer gällande lagar och lokala regler.
Tips: Om du är osäker på var fastighetsgränserna går, kontrollera lantmäteriets kartor eller anlita en mätningsexpert, särskilt om trädet står nära gränsen till grannen eller allmän mark.
Exempel: Om du vill fälla en tall som står 1 meter in på grannens sida, behöver du först få grannens medgivande eller annan form av tillstånd. Att fälla träd på annans mark utan lov kan räknas som skadegörelse.
Boka platsbesök av oss som trädfällare i Stockholm
Läs även: ”Fälla träd på egen tomt”
Flerskiktad skog
En skog som har olika åldersskikt och trädslag i flera våningar, vilket ger hög biologisk mångfald. Gallring och varsam trädfällning kan gynna flerskiktning.
Fridlysning
Ett förbud mot att plocka, skada eller förstöra vissa arter (växter, djur) och deras livsmiljö. Om fridlysta arter lever i ett träd krävs ofta dispens för fällning.

Gallring
Att ta bort utvalda träd för att ge utrymme åt de bäst utvecklade eller mest värdefulla träden. Gallring förbättrar också ljusinsläpp och minskar konkurrens om näring.
Gallring är en skogsvårdsåtgärd som ofta sker i yngre till medelålders bestånd. Man avlägsnar sämre eller olämpligt placerade träd för att de kvarvarande träden ska få bättre tillväxtförutsättningar. Detta gäller även i trädgårdar där man vill hjälpa specifika prydnadsträd eller fruktträd att utvecklas ordentligt.
Tips: Gallra successivt i stället för att ta bort för många träd på en gång. Då behåller du stabiliteten i beståndet och ger de träd du sparar en chans att gradvis anpassa sig.
Exempel: En villaägare som har en privat skogsplätt med tätt planterade granar kan gallra ut de minsta och minst vitala exemplaren för att gynna en handfull kraftiga huvudstammar, minska risken för rotskador och förbättra ljusinsläppet.
Grova hålträd
Träd som har håligheter med minst 40 centimeters diameter. Hålen kan vara boplats för fåglar, fladdermöss och insekter, vilket gör dem extra skyddsvärda.
- Tips: Kontrollera alltid om träden är särskilt skyddsvärda eller omfattas av bestämmelser i detaljplanen innan du avverkar. Du kan också behöva samråd med Länsstyrelsen om åtgärden ”väsentligt kan ändra naturmiljön”.
Exempel: Om du vill ta ner 20 stora granar på din tomt för att göra en betesmark, kan kommunen kräva marklov eller att du anmäler avverkningen för samråd beroende på lokala bestämmelser och trädens värde.

Grovlek
Syftar ofta på trädets diameter i brösthöjd. Denna uppgift avgör ibland om ett träd klassas som jätteträd eller inte.
Grundvattenskydd
Områden där man är rädd om dricksvattenförsörjning. Trädfällning och skogsbruksåtgärder kan behöva särskilda tillstånd för att inte påverka grundvattnet.
Jätteträd
Ett träd som är grövre än 1 meter i diameter (mätt i brösthöjd). Dessa har ofta högt biologiskt och kulturellt värde och kräver samråd med myndigheter vid eventuell åtgärd.

K-märkt
Ett begrepp för kulturhistoriskt värdefulla byggnader och ibland även träd eller miljöer. K-märkning kan begränsa möjligheten att fälla eller förändra trädet.
K-märkta miljöer står ofta under särskilt bevarandeskydd. Om ett träd är en viktig del av den historiska eller kulturella miljön kan dess ”K-märkning” (eller motsvarande skydd) medföra att fällning kräver extra noggranna tillståndsprocesser. Det kan också handla om träd i anslutning till fornminnen eller kulturhistoriskt intressanta byggnader.
- Tips: Kontrollera i förväg med kommunens kulturmiljöavdelning eller motsvarande instans om trädet är skyddat. Handlingar som omfattar K-märkta miljöer ska ofta kompletteras med en kulturhistorisk konsekvensanalys.
Exempel: Ett gammalt vårdträd på en gårdsplan kan vara klassat som K-märkt eftersom det är en del av kulturhistorien i området. Då måste man visa starka skäl, t.ex. akut säkerhetsrisk, innan tillstånd för fällning kan beviljas.
Kraftig beskärning
När stora delar av trädkronan eller huvudgrenar tas bort. Kan ge stressade träd som bildar många vattenskott och kan öka risken för röta och sjukdomar.
Kronreducering
En beskärningsmetod där man minskar kronans omfång för att öka säkerheten eller minska skugga, utan att helt fälla trädet.
Kronreducering utförs ofta för att förhindra att grenar bryts i hård vind, för att minska trädkronans vikt eller för att begränsa utbredningen över hustak och elledningar. Det är en mer skonsam åtgärd än toppkapning, eftersom man oftare bevarar trädets naturliga form och undviker för stora snittytor.
- Tips: Anlita en arborist för att planera och utföra kronreducering korrekt. Felaktig beskärning kan stressa trädet och ge upphov till röta eller ohälsosam vattenskottsbildning.
Exempel: Om en gammal lind hotar att skugga hela villaträdgården men annars är frisk och vacker, kan en kontrollerad kronreducering vara ett bättre val än att fälla trädet helt.
Kronrörlighet
Ett begrepp som beskriver hur mycket trädkronan rör sig i vind. Ökad rörlighet kan vara tecken på svag stam eller rotskador.

Kronutglesning
En beskärningsmetod där man glesar ur kronan utan att minska dess höjd, för att öka ljusinsläppet och förbättra luftflödet bland grenarna.
Kulturhistoriskt värdefull
En plats eller ett föremål, exempelvis ett gammalt träd, som har bevarats för att det har hög historisk eller kulturhistorisk betydelse.
Länsstyrelsen
Den statliga regionala myndigheten som ansvarar för bland annat miljöfrågor och naturvård. Hit vänder man sig ofta för samråd om skyddsvärda träd.
Marklov
Ett tillstånd från kommunen som kan krävas för att få ändra markens utformning eller fälla träd inom detaljplanerat område.
Marklov kan förekomma i kommunens detaljplaner och områdesbestämmelser för att skydda grönområden, kulturhistoriska miljöer eller stadens karaktär. Om trädfällning påverkar omgivningen i stor utsträckning, är det ibland just marklov du måste ansöka om innan du går vidare.
- Tips: Ta alltid kontakt med kommunens stadsbyggnadskontor för att se om din planerade trädfällning kräver marklov. Det är bättre att fråga först än att riskera böter eller återplanteringskrav i efterhand.
Exempel: Om ditt bostadsområde har en bestämmelse i detaljplanen att alla träd över 20 cm i diameter kräver marklov vid fällning, måste du skicka in en ansökan och invänta beslut innan du startar motorsågen.
Miljöbalken
Den svenska lag som reglerar frågor om miljö och naturvård. Här finns regler om samråd och skydd av biologisk mångfald, inklusive särskilt skyddsvärda träd.
Mycket gamla träd
Träd som är minst 200 år gamla (gäller tall, gran, ek och bok) eller minst 140 år för andra arter. De är ofta viktiga för sällsynta arter och utgör nyckelbiotoper.
Naturreservat
Ett område skyddat enligt miljöbalken på grund av höga naturvärden. Inom naturreservat finns ofta strikta regler kring trädfällning och annan markanvändning.
Naturreservat bildas för att bevara värdefulla ekosystem, landskapstyper eller arter. Reglerna i ett reservat kan vara hårdare än i andra områden, och trädfällning kan kräva särskilt tillstånd eller vara helt förbjuden. Skälet är att man vill behålla den biologiska mångfalden och de unika naturvärdena intakta.
Exempel: Om du bor i en gård som ligger inom gränserna för ett naturreservat och vill fälla en gran som skuggar tomten, måste du först ta reda på om reservatets föreskrifter tillåter det. Ibland är trädvårdande beskärning det enda godkända alternativet.
Områdesbestämmelser
Lokala regler som kompletterar eller ersätter delar av detaljplanen. De kan innehålla bestämmelser om trädfällning, miljöskydd och byggnation.
Riskbedömning
Inom trädfällning är detta en analys av hur sannolikt det är att ett träd orsakar skada och vilka konsekvenserna kan bli. Professionella arborister gör ofta riskbedömningar innan fällning.
Rotnät
Trädets rotsystem som förankrar trädet i marken och tar upp vatten och näring. Rotskador i rotnätet kan göra trädet ostabilt.
Rotskador
Skador på trädrötter genom grävning, schaktning eller körning med tunga maskiner. Rotskador kan försvaga trädet och leda till död eller ökad vältrisken.
RUT-avdrag
Ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Viss trädfällning och trädbeskärning på tomtmark kan omfattas av RUT-avdraget om villkoren uppfylls.
Samrådsanmälan
Anmälan om planerade åtgärder som kan påverka miljön väsentligt, enligt 12 kap. 6 § miljöbalken. Detta krävs ofta för särskilt skyddsvärda träd.
Sektionsfällning
Sektionsfällning är en metod där man fäller ett träd bit för bit uppifrån, ofta genom att arboristen klättrar och firar ner sektionerna säkert med rep.
Denna typ av fällning används vanligen när det inte finns tillräckligt med utrymme för att lägga hela trädet på marken, exempelvis i tätbebyggda områden eller nära byggnader och ledningar. Sektionsfällning minskar risken för skador på omgivningen och utförs oftast av utbildade specialister.
Läs även: ”Så utför man sektionsfällning”

Särskilt skyddsvärda
En samlingsbeteckning för träd som har mycket högt natur– eller kulturvärde, såsom jätteträd, mycket gamla träd och grova hålträd.
Särskilt tillstånd
Kan avse olika former av godkännande (t.ex. dispens eller samråd) från myndigheter när det gäller trädfällning eller större ingrepp på skyddsvärda träd.
Ett särskilt tillstånd kan behövas när du vill fälla eller beskära träd som faller under lagar och regler för t.ex. biotopskydd, detaljplan, naturreservat eller artskydd. Även om du äger trädet, kan det krävas dispens från kommunen eller Länsstyrelsen ifall trädet anses viktigt för områdets natur- eller kulturvärden.
- Tips: Läs noga på om olika typer av tillstånd: strandskyddsdispens, biotopskyddsdispens, dispens enligt artskyddsförordningen osv. Ibland kan flera tillstånd behövas samtidigt.
Exempel: Du har ett 300 år gammalt hålekträd på din tomt som hyser sällsynta insekter. Här måste du samråda med Länsstyrelsen för att få ett särskilt tillstånd, då trädet är både gammalt och biologiskt värdefullt.
Säkerhetsrisk
Ett träd som riskerar att falla och orsaka personskada eller skada på egendom (t.ex. pga. röta, lutning eller stormskador) kan utgöra en säkerhetsrisk.
Sjukt träd
Ett träd som är drabbat av skadegörare, svampangrepp eller annan sjukdom. De kan behöva tas ner för att hindra smitta eller av säkerhetsskäl.
Läs mer om ”sjukt träd”
Sly
Sly är unga träd och buskar som växer tätt, ofta spontant uppkomna. Slyn kan gallras bort för att gynna äldre träd eller skapa mer öppna ytor.
Stadsbyggnadskontoret
Kommunens avdelning som hanterar bygglov, marklov och andra frågor rörande bebyggelse och markanvändning. Här söker du eventuella lov för trädfällning.
Kontaktuppgifter till stadsbyggnadskontoret:
Telefon: 08-508 27 300
E-post: stadsbyggnadskontoret@stockholm.se
Stormskada
Skador som uppstår på grund av kraftiga vindar eller storm. Träd kan brytas av eller välta, vilket kan innebära akuta åtgärder för säkerheten.
Strandskydd
Ett skyddsområde runt sjöar och vattendrag (vanligtvis 100 eller 300 meter) där särskilda regler gäller för byggande och trädfällning.
Tidsfrist
En tidsram som myndigheten eller kommunen sätter för när åtgärden (t.ex. trädfällning) ska ske eller när du måste skicka in en anmälan.
Tillstånd trädfällning
Det godkännande som ibland krävs från kommun eller Länsstyrelse för att få fälla träd, särskilt inom detaljplanerat område eller när trädet är skyddsvärt.
”Tillstånd trädfällning” är ett brett begrepp som kan innefatta både marklov, dispens och samrådsanmälan beroende på var trädet står och vilka skyddsbestämmelser som gäller. Du kan behöva uppvisa skäl för varför trädet ska tas ner – till exempel att det är sjukt, utgör en säkerhetsrisk eller hindrar planerad byggnation inom de ramar planen tillåter.
- Tips: Kontakta stadsbyggnadskontoret eller Länsstyrelsen tidigt i processen om du är osäker. Det sparar tid och minimerar risken för formella misstag.
Exempel: Om du vill bygga ett garage och ett stort träd står i vägen, kan du behöva ansöka om bygglov samtidigt som du söker tillstånd för trädfällningen. Ett positivt bygglov ger inte automatiskt rätt att fälla trädet, utan bägge tillstånden måste finnas på plats.
Toppkapning
En metod där man kapar huvudstammen eller de översta grenarna för att begränsa trädets höjd. Ofta avråds det professionellt eftersom det kan skada trädet och skapa vattenskott.
Trädkrona
De grenar och blad (eller barr) som utgör trädets övre del. Kronans utbredning påverkar ljusinsläpp, skugga och trädets stabilitet.
Trädkronans dropplinje
Tänk dig en cirkel på marken direkt under kronans yttersta grenar. Inom denna zon droppar vatten när det regnar, och det är ofta här de viktigaste yttre rötterna finns.
Dropplinjen är viktig att känna till eftersom trädrötterna ofta sprider sig ungefär lika långt som kronan. När man exempelvis gräver eller schaktar inom dropplinjen, ökar risken för att skada trädets rotsystem. Rötter nära markytan är avgörande för trädets närings- och vattenupptag.
- Tips: Om du planerar en byggnation eller markarbete, försök att hålla dig utanför trädkronans dropplinje för att undvika rotskador.
Exempel: Vid anläggning av en husgrund nära ett stort ekträd är det smart att placera grunden så att den inte inkräktar på ekens dropplinje. På så sätt minskar du risken för framtida problem med både trädet och byggnaden.
Trädsäkring
Åtgärder för att stabilisera ett träd, exempelvis genom att fästa stag i stammen eller grenarna för att undvika oönskat brott och fall.
Undantag
Särskilda fall där man kan få göra avsteg från en regel, exempelvis om ett träd utgör en akut fara. En myndighet kan ge undantag från vissa bestämmelser.
Vattenupptagning
Trädens rötter tar upp vatten ur marken, särskilt innanför droppzonen. Markskador i detta område kan hindra trädets vattenförsörjning.
Väsentlig ändring av naturmiljön
Ett begrepp i miljöbalken som innebär att en planerad åtgärd kan förändra naturmiljön påtagligt, exempelvis att fälla ett särskilt skyddsvärt träd.
Åtgärdsprogram
En handlingsplan för hur en myndighet eller markägare ska hantera och skydda områden och arter, inklusive särskilt skyddsvärda träd.
Prata med oss om era träd
Ring oss direkt eller fyll i kontaktformuläret med er förfrågan